Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne ceremoniały, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Bazę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest przede wszystkim to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w gruncie rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, że jest rozkoszna i sycąca.