Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród licznych opcji, które daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne potrawy włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film